zaterdag 29 oktober 2016

De bozbezbozzel

De bozbezbozzel lijkt wat op

Een jenk, maar heeft een klein're kop.



Zijn poten staan steeds twee aan twee

Als eenmaal bij het stekelree.

Hij hinnikt als een maliepaard,
En als het sneeuwt heeft hij een staart.

Wanneer die staart zijn kop zou zijn,
Was hij precies een spieringzwijn.

En als hij zeven staarten had,
Een kossosale kolbakrat.

Nu lijkt hij nog het meeste op
Een jenk, maar met een klein're kop.



De opdracht is geïnspireerd op het bovenstaande gedicht van Cees Buddingh. Deze opdracht hebben we in tweetallen gemaakt. Ik heb deze opdracht samen met Wendy gedaan. Wij kregen de opdracht om zelf een dier te bedenken, maar waaruit wel blijkt wat het dier goed kan. Als voorbeeld gebruik ik de griffioen. Zoals je kunt zien is de griffioen een adelaar gekruist met een leeuw. De griffioen heeft de snavel en poten van de adelaar. Hierdoor kan hij goed zijn prooi vangen. Door de vleugels kan de griffioen ook vliegen. Door de achterpoten kan de griffioen snel rennen. Hieronder lees je wat voor dier wij hebben bedacht.



Inspiratie

Wendy en ik wilden geen eng dier bedenken. Wij zijn opzoek gegaan naar de elementen die ons dier nodig had. Wij dachten het wel cool zou zijn als ons dier kon vliegen. Ook wilden we dat ons dier overal makkelijk bij kon. We vonden ook dat ons dier in het water moest zwemmen als dit nodig was. Wij hebben de volgende dieren gecombineerd: De kop van een olifant, de staart van een zeepaardje, het lichaam van een paard en de vleugels van een vlinder. Hieronder zie je de plaatjes van de dieren die wij hebben gebruikt.



Beeldaspecten

Helaas zijn we niet toegekomen aan alle details, maar de grove vormen zijn er. We hebben geprobeerd de volgende beeldaspecten te gebruiken:

- Ruimte: Wij hebben het dier in 3D gemaakt. Je kan erom heen lopen en dan kun je het vanaf de verschillende kanten bekijken.
- Vorm: Wij hebben veel gebruik gemaakt van ronde vormen. Hierdoor lijkt het dier wat schattiger dan wanneer je hoekige vormen gebruikt. Bij hoekige vormen kan het dier al snel wat gevaarlijker overkomen.

- Betekenis: De verschillende onderdelen zorgen ervoor dat het dier iets kan. De staart zorgt ervoor dat het dier kan zwemmen. De vleugels zorgen ervoor dat het dier kan vliegen en de slurf helpt het dier bij het vangen van zijn prooien. Het dier kan dus zowel op het land, als in het water leven.


Materiaal

Wij hebben gebruik gemaakt van karton. Het grijze karton was heel dik en moeilijk om in te snijden. Het zwarte en witte karton was dunner en makkelijker om in te snijden. Ook hebben wij gebruik gemaakt van verbindingen van karton. Wij mochten geen lijm gebruiken. Dit was nog best wel een uitdaging. De vleugels waren erg zwaar en hierdoor moesten wij de verbinding stevig maken. Doordat wij het steviger hadden gemaakt is ons dier niet uit elkaar gevallen.

Werkwijze

Als eerste zijn wij gaan nadenken over wat wij wilden dat ons dier allemaal kon. Dit hebben wij opgeschreven en zijn toen opzoek gegaan naar dieren die dit konden. Hieruit is het volgende lijstje gekomen.




Daarna heb ik een grove schets gemaakt hoe het dier er ongeveer uit moest zien. Wij hebben steeds overlegd over de schets (linkerfoto). Als iets toch niet klopte zeiden we dat tegen elkaar en heb ik de schets aangepast. Nadat de schets klaar was zijn wij de onderdelen van het dier op het karton gaan tekenen (middelste foto). Als wij iets hadden getekend gingen we de vorm in het karton snijden (rechterfoto). Tijdens het snijden kwamen wij erachter dat de poten en de slagtanden lastig werden om uit te snijden. Wij hebben besloten om deze weg te laten, omdat we bang waren dat ze snel kapot zouden gaan.



Nadat wij alle onderdelen hadden uitgesneden was het tijd om het dier in elkaar te zetten. Wij hebben hiervoor verbindingen gemaakt van het grijze karton. Dit karton was het stevigst om als verbindingen te dienen. We hebben vierkanten gemaakt en daar een inham ingemaakt zodat we de onderdelen erin konden schuiven. Op de onderstaande foto zie je bij het lijf een grijs vierkantje. Dit is de verbinding. Nadat alles in elkaar was gezet hadden wij helaas geen tijd meer om de huid structuur te geven. Uiteindelijk is onze bozbezbozzel best goed gelukt.


Reflectie

De samenwerking tussen Wendy en mij verliep soepel. We hadden gelukkig dezelfde ideeën over wat voor soort dier we wilden maken. De taakverdeling was ook prima. We hebben allebei even veel gedaan. Wij hebben alleen net even iets te veel tijd gestoken in het nadenken over een dier. Voor de volgende keer moeten wij sneller beslissingen maken, zodat we ons product wel afkrijgen. Tijdens het proces kwamen we erachter dat het grijze karton erg lastig was om mee te werken. Het was heel korrelig en daardoor vervelend om mee te werken. Wij zouden dat karton niet snel opnieuw gebruiken. Al met al is onze bozbezbozzel erg leuk geworden en ben ik zeer tevreden met het eindresultaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten