zondag 30 oktober 2016

Lesvoorbereiding Beeldende vorming




Tijdens mijn stage heb ik een les tekenen gegeven. Hierbij het ik het kinderboekenthema van dit jaar gebruikt. Het thema is opa's en oma's voor altijd jong. Ben je benieuwd wat voor les het is geworden? Lees dan snel verder.

Lesdoel


De kinderen tekenen elkaar na over 50 jaar. Hierbij maken zij gebruik van houtskool en de verschillende technieken die daarbij horen. Ook maken zij gebruik van de goede verhoudingen van het gezicht.

Introductie

Vraag aan de kinderen waar zij aan denken bij het uiterlijk van opa's en oma's. Hierbij leg je de verbinding tussen de opdracht en de voorkennis van de kinderen. Laat je eigen voorbeeld zien aan de kinderen zodat zij al door beginnen te krijgen wat de bedoeling is.

Informatie

Bespreek met de kinderen de onderdelen van de tekening. Leg uit hoe zij het beste de verhoudingen in het gezicht moeten maken. Daarnaast als je 50 bent heb je al een beetje last van rimpels. Vertel waar zij het beste de rimpels kunnen tekenen. Je zou eventueel wat foto's van oudere mensen kunnen gebruiken en hierbij opzoek gaan naar de plekken met de rimpels. Zij gaan elkaar natekenen over 50 jaar. Houdt er rekening mee dat er geen nare dingen over elkaar worden gezegd. Geef dit ook aan, zodat de kinderen ervan op de hoogte zijn.

Instructie

Aan de hand van een powerpoint loop je de stappen door die de leerlingen nemen. Je kunt de stappen op het bord laten staan als de leerlingen het vergeten zijn. Bij de stappen zeg je het volgende:
Stap 1: Maak met de zijkant van het houtskool je hele blad zwart.
Stap 2: Veeg met een papiertje de korreltjes eraf en zorg ervoor dat de kleur minder zwart wordt. Hierdoor wordt de achtergrond ook wat egaler van kleur.
Stap 3: Maak met kneedgum de vormen van het lichaam. Belangrijk hierbij is dat je de vormen nog wel omlijnt zodat het duidelijk blijft. Zorg ervoor dat de verhoudingen kloppen. Maak bijvoorbeeld de kleding ook wat donkerder, zodat dit weer meer opvalt.
Stap 4: Teken met houtskool de ogen, neus, mond en rimpels.
Stap 5: Wanneer de tekening af is spuit je er haarlak overheen, zodat het houtskool niet meer afgeeft.

 Stap 1                                                 Stap 2

 


Stap 3


  Stap 5

Maak na de instructie de omgangsregels van de materialen nog duidelijk. Hierdoor voorkom je dat je ongelukken krijgt.

Afsluiting

Als afsluiting kun je alle tekeningen bij elkaar leggen en met de kinderen bespreken. Je kunt hierbij vragen stellen zoals: 'Welke tekening vindt je het leukst? Wie heeft goed op de verhoudingen gelet? Wie heeft goed naar de ander gekeken?'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten